Skip to main content

Resepi Nasi Dagang Gulai Ikan Tongkol

Bahan-bahan
  • 3 cawan beras Basmathi atau beras biasa direndam
  • 1 cawan pulut direndam
  • 3 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • Sedikit halba
  • 3 ulas bawang merah dihiris halus
  • 1 atau 2 inci halia dihiris halus
  • 3 helai daun pandan
  • Garam dan gula sedikit
Cara Masak Nasi Dagang
Beras Basmathi dan pulut direndam (2 jam) lebih lama lagi bagus.


Cara memasak nasi dagang Kuala Terengganu


Kukus beras dan pulut selama 20 minit.


Nasi dagang Terengganu yang sedap
Beras yang dikukus sebelum diangkat semula.

Keluarkan dan masukkan ke dalam mangkuk besar. Keluarkan, lapik daun pandan.


Nasi dagang Kelantan ikan tongkol
Daun pandan diletakkan dalam periuk sebelum dimasukkan nasi.

Kemudian tuangkan santan cair dan gaul rata beras, pulut dan santan sehingga sebati. Biarkan sekejap sehingga meresap.
Kukus sekali lagi dalam 20-30 minit.
Setelah lebih kurang 10 minit, masukkan hirisan bawang, halia dan taburkan halba dalam periuk kukusan.


Cara buat nasi dagang Kelantan mudah
Nasi dagang yang telah siap dimasak bersama bahan-bahannya.

Keluarkan kali kedua dan gaulkan dengan santan pekat sehingga rata. Nampak macam berminyak berkilat. Tak perlu habiskan santan jika nasi dah lembut. Siap untuk dihidang.
Jika nasi nampak macam tak berapa masak jangan risau, tambahkan lagi santan cair dan gaul. In shaa Allah jadi.


Resepi Gulai Ikan Tongkol

Cara cara masak nasi dagang Terengganu
Gulai ikan tongkol yang telah dimasak dengan jayanya.

Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan tongkol dipotong empat
  • Santan kelapa (2 biji) campur dengan santan cair, anggaran dalam 1 liter
  • 1 paket rempah Cap Bunga Ros (15gram)
  • 3 atau 4 sudu rempah gulai Cap Bunga Ros
  • 1 biji bawang besar dikisar
  • 2 biji bawang putih dikisar
  • 1 inci halia (lebih pun boleh) dikisar
  • 1 inci lengkuas dihiris
  • 5 sudu cili kisar, nak lebih pun boleh
  • 1 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1 sudu teh serbuk jintan putih
  • 1 sudu teh serbuk ketumbar
  • 1 asam keping
  • 1 batang kayu manis
  • 1 inci belacan
  • 5 biji cili padi untuk ditabur dalam gulai
  • 3/4 biji belimbing buluh dipotong dua/tomato dipotong 4
  • Sedikit kerisik
  • Garam dan gula melaka secukup rasa
  • 2 atau 3 biji telur yang sudah direbus
Cara Masak Gulai Ikan Tongkol

Gulai ikan tongkol nasi dagang terengganu
Pastikan ikan tongkol yang ingin buat gulai itu segar dan tidak busuk.

Rebus ikan tongkol dengan asam keping dan sedikit garam sehingga mendidih. Air rebusan jangan dibuang.

Kuah kari ikan tongkol nasi dagang resepi
Ikan tongkol atau ikan aya ini perlu direbus terlebih dahulu.

Saya tak ikut resepi asal yang mana sepatutnya masakkan santan sampai berminyak. Saya tumis cili, kemudian masukkan semua bahan kisar bersama kayu manis dan asam keping.
Masukkan jintan manis, jintan putih, ketumbar dan rempah Cap Mawar dan rempah gulai Cap Bunga Mawar. Gaul rata dan masukkan santan.
Bila dah mendidih masukkan ikan yang direbus sekali dengan air rebusan. Jumlah air rebusan tu bergantung kepada kepekatan kuah yang kita nak. Kalau nak pekat tak perlu banyak. Kalau nak banyak kuah, lebihkan air rebusan.
Masukkan beberapa biji cili padi dan tomato, belimbing buluh dan telur rebus.
Teruskan memasak sehingga pekat dan timbul minyak.
Seperti dalam gambar. Anggaran dalam 20-30 minit dengan api perlahan.
Sambil masak gulai ni boleh la uruskan nasi dagang tu.

Cara Buat Acar Nasi Dagang

Nasi dagang Terengganu resepi sedap
Nasi dagang yang siap dihidang bersama acar dan gulai ikan tongkol.

  • Timun dan lobak merah dipotong memanjang
  • 2 ulas bawang merah dan 1 biji bawang besar dihiris
  • Nenas dipotong-potong
  • 1 sudu cuka
  • Gula dan garam secukup rasa
Semua bahan digaul mesra dan biarkan sementara menunggu nasi dan lauk masak.

Selamat Mencuba

Comments